06-53706100 olivier@iowt.nl
. . .

Systemisch Coaching

“Het jezelf goed laten gaan is misschien wel het grootste cadeau dat je aan een ander kunt geven”

Systemisch coachen is een vorm van coaching die zich richt op de onderlinge verbanden en dynamieken binnen systemen, zoals families, teams, organisaties of andere groepen waartoe een persoon behoort. Het uitgangspunt is dat een individu niet losstaat van zijn omgeving, maar deel uitmaakt van een groter geheel dat hem of haar beïnvloedt. Bij systemisch coachen wordt gekeken naar de manier waarop deze systemen functioneren en hoe de onderlinge verhoudingen binnen zo’n systeem gedrag en overtuigingen beïnvloeden.

Belangrijke principes van systemisch coachen:

  • Het grotere geheel: Systemisch coachen richt zich niet alleen op de persoon zelf, maar op de interacties binnen het systeem. De coach onderzoekt hoe de dynamieken tussen mensen invloed hebben op het functioneren van een individu.
  • Onbewuste patronen: Vaak ontstaan in systemen onbewuste patronen of loyaliteiten die invloed hebben op iemands keuzes en gedrag. In systemisch coachen worden deze patronen onderzocht om inzicht te krijgen in wat iemand beperkt of juist versterkt.
  • Rollen en posities: Binnen een systeem neemt iedereen een bepaalde rol of positie in. Systemisch coachen kijkt naar de rol die iemand binnen een groep speelt en hoe deze rol diens gedrag en emoties beïnvloedt.
  • Generaties en herkomst: Systemisch coachen houdt rekening met de invloed van familierelaties, ook die van vorige generaties. Dit is een vorm van “systemische familiedynamieken,” waarbij problemen of gedragingen worden bekeken als mogelijk resultaat van familietrauma’s of herhalende patronen.
  • Gebruik van opstellingen: Een bekende methode binnen systemisch coachen is het werken met opstellingen, zoals familie- of organisatieopstellingen. Dit is een techniek waarbij een coach met representanten werkt (mensen of objecten die de rollen in een systeem vertegenwoordigen) om de onderlinge verhoudingen en patronen zichtbaar te maken. Het doel is om belemmerende patronen te herkennen en te doorbreken.

Wanneer wordt systemisch coachen toegepast? 

Systemisch coachen kan nuttig zijn in zowel persoonlijke als professionele situaties. Het helpt bijvoorbeeld bij:

  • Het oplossen van conflicten in teams of families;
  • Het verbeteren van de samenwerking binnen organisaties;
  • Het doorbreken van destructieve patronen in relaties of gedrag;
  • Het vinden van balans tussen werk en privé.

Samenvattend

Systemisch coachen is dus een benadering die kijkt naar de onderlinge relaties en verborgen dynamieken binnen de systemen waartoe iemand behoort. Door deze relaties te onderzoeken, kan systemisch coachen bijdragen aan meer bewustzijn en persoonlijke groei, met als doel meer balans en harmonie in het leven van de gecoachte.

 

Ontdek de kracht van familieopstellingen

Familieopstellingen zijn een krachtige methode om verborgen patronen in je familie of andere systemen zichtbaar te maken. Door representanten in te zetten, krijg je diepgaand inzicht in wat je belemmert en kun je oude, belemmerende patronen doorbreken. Het is een unieke kans voor persoonlijke groei, meer balans en helderheid in je leven. Of je nu een vraag hebt of als representant deelneemt, je zult waardevolle inzichten ervaren die je verder helpen.

NIEUWE DATA VOLGEN IN JANUARI 2025

Benieuwd wat een familieopstelling voor jou kan betekenen? Meld je aan via het onderstaande formulier.

Neem contact op

Waar wil je je voor aanmelden? (kies één of beide opties)

14 + 14 =

Neem gerust contact met me op, door hier te klikken, voor een gratis en geheel vrijblijvend intake gesprek. Ook al heb je het allemaal nog niet helemaal helder voor de geest wat je nu wilt, of wat nu je eigenlijk coachvraag is.